Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 1 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kuchenne Rewolucje [22.02-10.03]
#81
Ja to pierwszy raz biorę udział w czymś i ciekawe czy zajmę się w pierwszej 3-ce Smile

A, i dlaczego konkurs trwa tak długo ? Wiem, że sponsorów trzeba nazbierać i że każdy musi się załapać...

Ale dlaczego AŻ TAK DŁUGO :<
Reply
#82
Wink 
Wiesz co mam ponad 600m i sponsorów mi nie potrzeba no chyba że się już pchają Tongue
A tak długo bo są lepsze nagrody.
Przewiduję w następnym konkursie tarcze z kostka legendarną za 1miejsce,
Reply
#83
To ja biorę udział w konkursie Cool
Sałatka owocowa , bardzo prosty przepis i smaczny.
Więc poczebne nam:
2 jabłka
1 banan
1 kiwi
3 mandarynki
1 pamelo
2 jogurty , najlepiej z firmy jogobella
Wszystko obrać pokroić w kosteczkę oprócz pamelo i mandarynki wrzucić do miski polać jogurtami , a później dać do kubeczków .
Smacznego !
Reply
#84
PRACA NA KONKURS
Bakłażan - łatwy, dobry i smaczny
Przystawka

Składniki
ilość porcji: 8
1 łyżka oliwy z oliwek
1/3 dużego bakłażanu
1 jajko
1 łyżka wody
110 g (1 szkl.) bułki tartej
1 posiekany pomidor
25 g (3/4 szkl.) tartego parmezanu
60 ml (3/4 szkl.) sosu sałatkowego włoskiego


Medaliony Wieprzowe z Podsmażaną Cebulką
Obiad

Składniki
700 gr. Polędwiczek wieprzowych
Tłuszcz do smażenia (masło klarowane)
1 Duża cebula
Mąka pszenna
Przyprawy: Sól / Pieprz


Tarta cytrynowa
Deser

Składniki
Ciasto:
szklanka mąki
12,5 dag masła
5 łyżek cukru pudru
2 żółtka
esencja waniliowa
Nadzienie:
6 jajek
12,5 dag masła
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
skórka i sok z 4 cytryn
cukier puder


Sałatka z paluszkami krabowymi
Sałatka

Składniki
ilość porcji: 8
1/2 pokrojonej zielonej papryki
1 drobno posiekana cebula
3 łyżki (45 g) masła
350 g paluszków krabowych „surimi”
235 ml (1 szklanka) majonezu


Sponsor
Reply
#85
Video 
Dobry post. + dla ciebie.
Reply
#86
Wysłane na pocztę : Tongue
Reply
#87
No to ja się wykażę inicjatywą Smile.
Przepis na sushi!(ok. 20-30 kawałków)
Potrzebne będzie:
-Ryż do sushi(krótko ziarnisty - najlepiej się klei)
-ocet ryżowy(może być też zwykły - ale zmienia smak wtedy)
-cukier, sól
-mata bambusowa(do rolowania, choć niekoniecznie)
-ostry nożyk, ale bez ząbków
-nori - algii! do kupienia np. w Carrefourze, czy Auchan
-wasabi - ostry chrzan japoński
-marynowany imbir - w słoiczku do kupienia, pokrojony
-sos sojowy(co kto lubi)
-no i oczywiście to co wsadzimy w "rolkę" - cokolwiek tak naprawdę - łosoś, paluszki krabowe, ogórek, papryka, wszystko co przyjdzie do głowy

No to lecim :
CZ I
Podstawową sprawą jest ugotowanie ryżu. No dobra Kaszmir, ale co z tego? Wrzucam do wody, czekam i już. Haha, no właśnie nie. Musimy najpierw opłukać ryż. Opłukać? Tak. Wrzucamy nasz ryż na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą, albo jak tam chcecie. Płuczemy, aż woda będzie przejrzysta. Okej, i co wtedy? A no, wsypujemy, czy już raczej wrzucamy opłukany ryż. Proporcje woda:ryż - 1,2:1. Pamiętajcie - jakość wody ma znaczenie, więc dobrze by było żeby nawet butelkowa była Smile. Wstawiamy na kuchenkę. O, super - idę postać na e2, za 15 min wracam! Nie! Co? Dlaczego nie? Musisz stać i mieszać, ryż nie może się przypalić! Oj, no weź :<. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając(ok. 15 min - do odparowania całej wody!). Po tym czasie, odstawiamy ryż zostawiamy na kolejne 15 min, pod przykryciem, aby ostygnął.

CZ II - Zaprawa!
Tak jasne, zaprawa - przecież każdy wie, że zapraw używa się do murowania! Przestań, chodzi mi o zaprawę do ryżu. Musicie wiedzieć, że sushi to nie jest po prostu - ugotowany ryż, wrzucony w kawałek glona i z czymś w środku. O niee, ryż jest specjalnie przygotowany. Dobra, koniec. Wracamy do przepisu. Na 0,5kg ryżu potrzebujemy : 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 cukru, troszkę soli. Mieszamy wszystko w małym rondelku, uwaga! Do rozpuszczenia cukru i soli. Wlewamy do ostygniętego ryżu, delikatnie mieszamy, następnie zostawiamy pod przykryciem! do ostygnięcia.

CZ III - Składniki i lepienie.
Okej, ryż już ostygł. Wyciągamy naszą wcześniej przygotowaną matę bambusową oraz płatki nori.
O fuuj, jak śmierdzą algi, nie tknę sushi! Nie przejmuj się - w sushi tego nie czuć. Dobra. Przygotowujemy sobie : miseczkę z wodą, ryż, płatki nori oraz nasze składniki. O, zapomniałbym składniki omówić. Haha. Cicho. Pamiętajcie - zazwyczaj, głównym składnikiem sushi jest ryba. Surowa. No chyba że mówimy o węgorzu(jego krew jest trująca!). Nie powinno się jeść również ryb słodkowodnych na surowo. Najlepiej, jeżeli w sklepie powiemy, że mamy zamiar jeść rybkę na surowo - często skłania to do szczerości sprzedawców Smile. Oprócz tego możemy wrzucić co nam się wymarzy. W sklepowych sushi najczęściej spotykana jest tykwa japońska Big Grin.

CZ III pkt. II
Lepimy! Przygotujcie sobie - miseczkę(pisałem wyżej), wszystkie składniki, już pokrojone i tak dalej, ryż - musi być chłodny(lepienie ciepłego ryżu=apokalipsa=nori robi się gumowe).
Sushi występuje w wielu odmianach (Nigiri, Maki, Urumaki - omówię tylko 2, bez Urumaki - nie robiłem ich jeszcze, nie mam za bardzo jak podzielić się doświadczeniami).

Nigiri:
Walec z ryżu, na tym położony składnik(najlepiej mi smakują z łososiem wędzonym) - dobre na naukę, czy też pierwsze kroki Smile.

Maki:
No i tu jest już nam potrzebny nasz ukochany glon - nori. Fuu, ten smród. Przestań narzekać! Jest smaczne! Okej, odbiegłem od tematu. No nic - na naszą matę kładziemy nori. Zakrywamy je warstwą ryżu, tak żeby prześwitywały wodorosty(nic się nie stanie, jeżeli będzie więcej) na mniej więcej 2/3 powierzchni (na nori, z boków mają zostać cieniutkie paseczki bez ryżu). Kładziemy nasze składniki, nie za blisko krawędzi, ale też nie za daleko. Bierzemy na palec niedużo wasabi i smarujemy brzegi bez ryżu. Łapiemy za matę, i "zaklejamy" nasze składniki, między dwiema warstwami ryżu, a następnie kończymy rolować. Kroimy na niewielkie części(do zjedzenia na raz) i przekładamy najlepiej na drewnianą deseczkę.

Dla każdego "zjadacza" dajemy : miseczkę z sosem sojowym, marynowany imbir, wasabi i pałeczki(można jeść też palcyma).
Itadakimasu! (jap. smacznego, chodźmy jeść)

PS. Zdjęcia gotowego produktu :
images.tinypic.pl/i/00342/8ipy4ioueohg.jpg
images.tinypic.pl/i/00342/3160avy1aahm.jpg

Kilka uwag :
Lepiej kup rybę mrożoną, niż nieświeżą.
Starałem się to napisać tak "luźnie", co chyba wyjdzie w wstawkach pisanych kursywą, miał to być taki "przeszkadzacz", czy też rozmówca - nazwijcie jak chcecie.
Większość przepisów na sushi tak wygląda - nie wrzeszcz, że plagiat - wrzuć którąkolwiek część w google, a na pewno ci wyskoczy jakiś przepis - taki urok tych przepisów Angry.

Mam nadzieję, że kogoś namówiłem na sushi!

AtEdit. Zjadło BB-Code.
Reply
#88
Sponsor wysyłam
Niestety nie mogę wysłać ponieważ masz za dużo rzeczy w skrzynce.
Reply
#89
Kanapka

Składniki

•Chleb Pokrojony •Masło •Sałata •Szynka Babuni •Pomidor •Ketchup •Ser

Przygotowanie

1.Kromkę chleba Smarujemy Masłem
2.Z Sałaty Odcinamy Jeden Liść
3.Pomidor kroimy w plasterki
4.Ser Tniemy w Cienkie plastry
5.Szynkę Babuni Tniemy w cienkie plastry
6.Na Posmarowaną Kromkę chleba Nakładamy Ser z Szynką.Następnie Nakładamy Plaster Pomidora i Liść sałaty.Ketchup Rozlewamy i Gotowe.







Smacznego Wink
Reply
#90
Czy można dać kilka przepisów? Bo mam jeszcze jeden
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)