2013-02-24, 12:26:32
Deser
Składniki
Biszkopt
4 jajka
3/4 szkl. mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl. cukru
Masa:
1 kg wiśni
1/2 szkl. cukru
20 g żelatyny
Oraz:
bita śmietana
do dekoracji
Białka ubijamy z cukrem. Mieszając, stopniowo dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto pieczemy (forma 25x25 cm) 40 minut w 180 °C. Studzimy. Przekrajamy na pół.
Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Osączamy z soku. Mieszamy z cukrem i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną. Gdy masa lekko stężeje, smarujemy biszkopty i układamy jeden na drugim. Odstawiamy do stężenia. Kroimy w kawałki i dekorujemy kleksami bitej śmietany.
Smacznego...
Składniki
Biszkopt
4 jajka
3/4 szkl. mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl. cukru
Masa:
1 kg wiśni
1/2 szkl. cukru
20 g żelatyny
Oraz:
bita śmietana
do dekoracji
Białka ubijamy z cukrem. Mieszając, stopniowo dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto pieczemy (forma 25x25 cm) 40 minut w 180 °C. Studzimy. Przekrajamy na pół.
Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Osączamy z soku. Mieszamy z cukrem i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną. Gdy masa lekko stężeje, smarujemy biszkopty i układamy jeden na drugim. Odstawiamy do stężenia. Kroimy w kawałki i dekorujemy kleksami bitej śmietany.
Smacznego...