Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 1 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kuchenne Rewolucje [22.02-10.03]
#61
Deser
Składniki
Biszkopt
4 jajka
3/4 szkl. mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl. cukru

Masa:
1 kg wiśni
1/2 szkl. cukru
20 g żelatyny

Oraz:
bita śmietana
do dekoracji

Białka ubijamy z cukrem. Mieszając, stopniowo dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto pieczemy (forma 25x25 cm) 40 minut w 180 °C. Studzimy. Przekrajamy na pół.
Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Osączamy z soku. Mieszamy z cukrem i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną. Gdy masa lekko stężeje, smarujemy biszkopty i układamy jeden na drugim. Odstawiamy do stężenia. Kroimy w kawałki i dekorujemy kleksami bitej śmietany.

Smacznego... Smile
Reply
#62
Ciasto Milki-way

Biszkopt ;
-6 jajek
-1,5 szkl. cukru
-3/4 szklanki kartoflanki i 3/4 szkl. maki tortowej
-2 łyżki kakao
- po 2 łyżeczki wody i proszek do pieczenia.

Wszystko po woli mieszać mikserem na koniec dodać kakao i wylać na blachę . Piec w piekarniku z 45 min. w temperaturze 170 stopni C .
Po wyjęciu biszkoptu dać mu z 2 h na wystygnięcie .

Ciasto ;

- 0,5 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego .

Gotować mleko dodając cukier w proszku i cukier do zagotowania (mieszać delikatnie po dnie garnuszka ). po zagotowaniu dać odpocząć aż wystygnie. Wink

Do miksera dać miękką margarynę utrzeć na masę dodać ostudzone mleko i 2 szkl. mleka w proszku . Dodgy

Polewa ;

- 1,5 szt. czekolady mlecznej
- 6 łyżek mleka

Potrzebny znowu będzie garnuszek. Big Grin Połamać czekoladę , dodać mleko i mieszać aż rozpuści się czekolada.

Przekroić biszkopt na pół.
Na dolną cześć wylać ciasto , na to drugą część biszkoptu na górę polewa ( zimna lub ciepła ) .
Całość wstawić do lodówki na 2 godz. Aby wszystko stało się gęste .

Życzę smacznego . Wink Big Grin Wrazie czego szczegóły na pocztę.
Pozdrawiam ... Wink
Reply
#63
To będzie moje ulubione ciasto:Karpatka


1 szklanka wody
150g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa:

3 szklanki mleka
300g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy)
¾(3/4) szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
2 żółtka
Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
Ciasto podzielić na 2 części.
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godz.
Gotowe posypać cukrem pudrem
Reply
#64
Placki z piersi kurczaka i pieczarkami (Smaczne)

Składniki:

- Pierś z kurczaka(1-2)
- Pieczarki(0,5kg)
- Ser żółty(20dag)
- Dwa jajka
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- Przyprawy(sól,pieprz,pietruszka)

Sposób przygotowania

1. Pierś oraz ser kroimy na kosteczki, pieczarki ścieramy na tarce.
2. Wszystkie składniki mieszamy w misce i dodajemy nasze przyprawy.
3. Smażymy na patelni tak jak normalne placki na malym ogniu Smacznegoo.
Reply
#65
Attorney General
Dobra próbuje Angel
[cytat]Przystawka
Składniki:
-4 sucharki żytnie
-2 łyżki oliwy
-ząbek czosnku
-pieprz
-duże pomidory
-kozi ser
-mozarella
-tymianek
-Bazylia
Przygotowanie:
Sucharki wkładamy w naczynie żaroodporne.Układamy na nich grubo pokrojone plastry pomidorów ,a następnie oprószyć czosnkiem i ułożyć w plasterki pokrojony ser kozi i mozzarelle.Piec w 160st. W piekarniku przez około 20 min. Przed podaniem posypać ziołami.
Obiad
Zupa czosnkowa
-ugotować bulion z kurczaka
-główka czosnku
-ser pleśniowy
-natka pietruszki
Przygotowanie
Po ugotowaniu bulionu do gotującej się zupy wrzucamy pokrojone 4 ziemniaki.Pół główki czosnku obrać i zmiażdżyć w moździerzu i podsmażyć jedną mi{Nieskończone}
Reply
#66
Przystawka:

Grzanka po walijsku
75 g sera chedar - utrzeć
na patelnie wrzucić około 1 lyżeczke masła, 2 łyżęczki mąki i musztardy i 2 mleka wymieszać
dalej 2 łyżki wina lub piwa dodać ser cały czas mieszać aż ser si roztopi .
po upieczeniu w toserze chleba posmarować na chlebie llub bułce wstawić do piekarnika do zrumienienia.

Obiad:
domowowy rosołek z kury z swoim makaronem ale na to przepisu niedam każdy robi po swojemu jemy rosół i

kurczak z ryżem (porcja dla 2 osób)
składniki 1 paczka ryżu , 2 filety z kurczaka , 2 średnie papryki , 1 kostka rosołowa , łyżka mąki , łyżka oleju . Przyprawy sół , pieprz , papryka

sposób przyrządzenia pokroić kurczaka w paski .do torebki foliowej wsypać mąke i przyprawy następnie dorzuczić kawałki kurczaka całość wstrząsność tak zeby kurczak sie dokładnie obtoczył . kurczaka smarzyc na rozgrzanym wcześniej oleju. papryke pokroic w paski i dodać do przyrumionego kurczaka . Następnie smarzyć wszystkie składniki i dodać do nich rozpuszczoną w 100ml wody kostke rosołową całość dusić do wyparowania wywaru doprawić do smaku przyprawami podawać z wcześniej ugotowanym ryżem - naprawdę dobreSmile

Deser:
To mój ulubiony deser i chętnie ggo tu napisze a między innymi to...
Ciasteczka kruche według całości po mamowemuSmile
skład:
50 dkg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dkg cukru pudru lub krzyształu
1 cukier waniliowy
15dkg tłuszczu
2 jajka
2-3 łyżki mleka lub śmietany (bardzo ważne 2 lub 3 wyjdzie podczas przygotowywania)

Zagnieść ciasto , wstawić , schłodzić w zamrażarce (byle jakiej firmy Cool) wykrawać ciasteczka i piec Uwaga piecze się do własnego gustu i przypieczenia jeżei lubiciie białe to wyciągnijcie białe a jak ciemniejsze to czekajcie ja tak robię!Smile

nic nie jes plagiatem z internetu wszystko z zeszytu mamy może i znajdziecie to na internecie lecz to na serio ze zeszytu życzę powodzenia rywalom i myśle , że ja zrobiłem narazie najwięcejSmile
do picia polecam domowy kompot jabłkowy
DZIĘKUJE ZA UWAGĘ
POZDRAWIAM Tłumniok
Reply
#67
Biorę udział!
Przepis na sałatkę owocową z polewą czekoladową.:
-2 jabłka
-1 banan
-2 kiwi
-Tabliczka czekolady mlecznej
-1/2 brzoskwini
-Deska do krojenia i miska
Owoce starannie umyć.
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę.Banana pokroić w plasterki i dodać do jabłka.Kiwi tak samo jak banan.Brzoskwinie obrać i skroić w plasterki,a plasterki w kostki.Czekoladę rozpuścić w garnku i polać owoce.SMACZNEGO!!!
Reply
#68
Uwaga! Bardzo proszę 1-2dni przed zakończeniem konkursu o wyczyszczenie swoich skrzynek aby wszystkie nagrody się zmieściły
Reply
#69
1) sałatka
Składniki:
-2 pomidory
-2 ogórki
-sałata
-śmietanka 300ml
Sposób przyządzania.Pokroić wszystko dodać smietanę i wymieszać

2)deser
Składniki:
-biszkopty
-czekolada
-twarug półtłusty
-pomarańcz
-śmietana
-2 jajka
-cukier
Sposób przyządzenia.rozkładamy biszkopty na blaszcze a do miski dajemy ser półtłusty jajka śmietanę i miksujemy.potem dajemy to na blaszkę i dajemy biszkopty na górę i wkłądamy do piekarnika rozgrzanego do 180c na 30min .topimy czekolade w granku przed wyciągnieciem sernika z piekarnika gdy wyciągniemy sernik to polewamy górę czekoladą i kładmieny kawałki pomarańczy gdy sernik ostygnie to go wkładamy do lodówki na 3h
Reply
#70
przepis na deser
przepis na ciasto marchewkowe
składniki
2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
przygotowanie
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.

W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem.

Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)