Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 1 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kuchenne Rewolucje [22.02-10.03]
#21
mogę się zgłosić
Reply
#22
przepis na chleb Big Grin (domowej roboty)
1kg mąki pszennej
szklanka mąki razowej
szk. otrębów
szk. ziaren lnu
szk. słonecznika
łyżka stołowa soli (płaska)
łyżka stołowa cukru (płaska)
1.5 l wody
mieszać, mieszać mieszać...
Do foremki!
I niech stoi z 8 godzin (musi wyrosnąć)
następnie 1h 45 min w piekarniku na 180 stopniach
potem musi stygnąć z 1h PRZY OTWARTYM PIEKARNIKU!
Kroimy, smarujemy masełkiem i jemy!
Smacznego! Big Grin
Reply
#23
Przyda się ten przepis Smile
Reply
#24
Krem natillas :
Składniki:

6 żółtek
1 cytryna
1,5 l mleka
1 łyżeczka cynamonu
6 łyżek cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 szczypta soli
Żółtko utrzec z 2 łyżkami cukru i mąką kukurydzianą. Cytrynę obrać, drobno posiekać. Mleko zagotować z 4 łyżkami cukru i skórką cytryny. Wymieszaj mleko z ubitymi żółtkami. Masę wstawić na mały ogień, cały czas mieszając. Gdy pojawi się piana przyspieszyć mieszanie. Gdy piana zniknie odstawić. Przelać krem do naczynia, wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem posypać cynamonem.
Smacznego
Reply
#25
Nie gram na Zemynie ale dam jakiś swój przepis. Big Grin

Przepis z mojej książki kucharskiej "Gotuj z Kałusiakiem" na najlepsze kanapki z masłem.

1. Weź kanapkę
2. Posmaruj masłem

Smacznego!
Pozdrawiam Krzysztof.
Reply
#26
heja do kiedy trwa konkurs
Reply
#27
Przynajmniej 5składników? -,-
Nie wliczając mąki z chleba jajiek i mleka
Reply
#28
Pogubiłem się jeszcze raz Tongue
Reply
#29
Question 
Quote: Terrina z łososia z papryką i cukinią




sposób przygotowania: Papryki opiec w piekarniku, gorące włożyć do torebki foliowej, szczelnie ją zawiązać. Gdy trochę przestygną, odwinąć je z folii i usunąć z nich skórkę, a miąższ pokroić w paski. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w słupki. Żelatynę rozmoczyć w 2 łyżkach gorącej wody. Łososia zmiksować z żółtkami, wymieszać z napęczniałą żelatyną i pianą ubitą z białek. Doprawić masę do smaku sosem rybnym, pieprzem i solą, rozsmarować prostokątną warstwą na arkuszu folii aluminiowej lub na kawałku ciasno tkanej białej bawełny. Na farszu rozłożyć listki bazylii, paski papryki i kawałki cukinii lub całe szparagi. Uformować wszystko w roladę grubości bagietki i tak zawinąć folią lub płótnem, by farsz nie mógł wypłynąć w czasie gotowania. Gotować terrinę na parze lub w kąpieli wodnej ok. 25 min. Potem wystudzić, odwinąć i pokroić na plastry. Serwować z słodko-pikantnymi sosami, np. miodowo-paprykowym i z jasnym pieczywem.
Reply
#30
Oyu , dobre Big Grin +
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)