STAROPOLSKI BIGOS!
Składniki:
-1 główka białej kapusty
-3 kg kapusty kwaszonej
-2 kg mięsa wieprzowego (najlepiej łopatka)
-65 dkg boczku
-1 kg kiełbasy (można dać kilka odmian kiełbas)
-15 dkg polskich suszonych śliwek
-garść suszonych grzybów (najlepiej prawdziwki lub rydze)
-2-3 cebule
-sól , pieprz
-odrobina ostrej , zmielonej papryczki
-4-5 liści laurowych
-kilka ziaren ziela angielskiego
-odrobina kminku
-szczypta majeranku
-przecier pomidorowy (2 małe puszeczki lub jeden mały słoiczek)
Opis Przyrządzania:
*Główkę kapusty oczyścić, podzielić na ćwiartki i drobno poszatkować.
*Kapustę częściami wkładać do garnka , jednocześnie posypując solą.
*Zalać kapustę 1.5l wody i gotować pod przykryciem ok pół godziny
*Suszone grzyby wymoczyć w wodzie ( ok. 0,5 godziny ).
*Kwaszoną kapustę pozbawić soków oraz rozdrobnić.
*Wrzucić do dużego garnka i zalać wodą , na tyle aby przykryła kapustę i gotować przez okres około 20 minut.
*Po upłynięciu 20 minut sprawdzić kwasowość wody.
*Jeśli jest zbyt kwaśna odlać wodę , a kapustę należy ponownie zalać wodą i gotować ok 30min.
*Jeśli kapusta jest odpowiednio kwaśna dodać podgotowaną kapustę słodką ( bez wody, w której się gotowała).
*Oba rodzaje kapusty należy dokładnie wymieszać a następnie razem gotować.
Następnie dorzucać listki laurowe, ziele angielskie , kminek a na końcu suszone grzybki , a po dodaniu wszystkich wymienionych składników dokładnie wymieszać.
*Mięso dokładnie umyć i oczyścić z tłustych części , a następnie drobno pokroić.
*Kolejnym etapem jest rozgrzanie oleju na patelni , gdzie należy wrzucić mięsko (Przy opisanych wyżej porcjach mięsa smażyć trzeba dwukrotnie).
*Dodać do smaku Soli oraz Pieprzu , według własnego uznania.
*Smażyć z obu stron aż do lekkiego zarumienienia z obu stron (Potrzeba cierpliwości by woda odparowała z mięsa wrzuconego na patelni).
*Mięsko podsmażone wcześniej na patelni wymieszać z gotującą się kapustą i razem gotować przez okres około 30-35minut.
*Po upływie określonego czasu do kapusty dorzucić boczek pokrojony w średniej wielkości kostkę, podsmażony wcześniej z cebulką.Podgotować wszytko razem ok 15 minut.
*Kiełbasę należy pokroić w półplasterki a następnie podsmażyć na patelni, by puściła nadmiar tłuszczu.
*Odsączyć z tłuszczu i wrzucić do gotującego się bigosu.
*Do gotującej się kapusty wraz z kiełbaską i boczkiem dorzucamy suszone śliwki. Całość dokładnie wymieszać i gotować kilkanaście minut.
*Bigos doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Dodać przecier pomidorowy , który nada kapuście pięknego koloru.
*Można dodać również majeranku.
*Po dodaniu wszystkich składników całość dokładnie należy wymieszać i gotować kolejne 35minut.
Życzę Smacznego!