2013-02-18, 17:24:02
(2013-02-18, 16:35:04)Geniak Wrote: haha
To nie jest z internetu , z ksiązki kucharskiej mojej babci.
Kuchenne Rewolucje {18-09}
|
2013-02-18, 17:24:02
(2013-02-18, 16:35:04)Geniak Wrote: haha To nie jest z internetu , z ksiązki kucharskiej mojej babci.
2013-02-18, 17:26:53
uni warte 40k
2013-02-18, 17:30:19
Przedstawiam przepis na Pizze Margarite!
Składniki, 1 duża pizza lub 2 mniejsze: Ciasto: • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych • 150 ml ciepłej wody • 1/2 łyżeczki cukru • 250 g mąki pszennej • 1 pełna łyżeczka soli • 1 łyżka oliwy z oliwek Sos pomidorowy i dodatki: • 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym • 2 łyżki oliwy z oliwek • sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru • 40 g tartego sera mozzarella • 1/2 pęczka świeżej bazylii* Przygotowanie: Drożdże wymieszać w kubku z 60 ml ciepłej wody, cukrem i szczyptą mąki. Odstawić na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Rozdrobnione pomidory bez skórek zagotować w rondelku wraz z oliwą, solą, pieprzem oraz cukrem. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, obsypać mąką, rozwałkować na placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. Podrośnięte pizze posmarować sosem pomidorowym, rysując okręgi (może pozostać trochę sosu). W tym momencie włączyć piekarnik i nagrzać go do maksymalnej temperatury 250℃. Odczekać jeszcze 15 minut po rozgrzaniu się piekarnika i włożyć blachę do górnej jego połowy. Piec przez 10 - 15 minut, aż boki pizzy się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący. Na koniec pizze posypać tartym serem mozzarella i jeszcze na chwilę włożyć do piekarnika aby ser się roztopił. Wyjąć i posypać listkami bazylii. * opcjonalnie - dodaj suszone oregano do sosu pomidorowego, zamiast bazylii na wierzch pizzy. Świeżą bazylię można też zastąpić świeżym oregano. Smacznego!!
2013-02-18, 17:34:16
Mroczny walpas wraca do konkursu chyba że ktoś poda link do tego przepisu.
2013-02-18, 17:39:12
Vertezz tak jak prawie wszyscy z neta mają skopiowane ... http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/pizza/pizza_margherita/przepis.html
Ja przepisałem z ksiązki kucharskiej chociarz to nie moje ale chociarz z ksiązki kucharskiej mojej babci się nameczyłem , a wy Z neta kopiujecie lol
2013-02-18, 17:40:25
P.S kto pisze z neta proszę się przyznać nie zostaniecie ukarani.
2013-02-18, 17:43:33
To mój przepis : Amoniaczkowe pyszności
Składniki : 1 kg mąki 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 6 jaj 2 łyżeczki amoniaku 1 cukier waniliowy 10 dag. masła Sposób przygotowania: 1szklanke mąki wsypac do miski, dodac amoniak, jaja, cukier, cukier waniliowy, wymieszac i zostawic na 24godz; następnie dodac masło i tyle mąki , aby powstało ciasto kluskowe. Rozwałkowac na stolnicy, wycinac kształty i piec na złoty kolor. Szmacznego
2013-02-18, 18:30:06
o co chodzi
2013-02-18, 18:31:31
napisz przepis kulinarny
2013-02-18, 18:32:25
(This post was last modified: 2013-02-18, 18:36:13 by Kroliczek Bambo.)
PIERNIK STAROPOLSKI
Składniki: pół kg miodu 2 szklanki cukru 25 dag masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki mleka pół łyżeczki soli 2 - 3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)* Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić. Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Piec 3 - 4 dni przed świetami. Pieczenie: Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180ºC (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić. Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi , przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni. Piernik polać czekoladą lub lukrem . Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał. Uwaga: Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać . Smacznego |
« Next Oldest | Next Newest »
|