Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kuchenne Rewolucje {18-09}
#31
Tongue 
(2013-02-18, 16:35:04)Geniak Wrote: haha


To nie jest z internetu , z ksiązki kucharskiej mojej babci.
Reply
#32
uni warte 40kSad
Reply
#33
Przedstawiam przepis na Pizze Margarite!


Składniki, 1 duża pizza lub 2 mniejsze:

Ciasto:
• 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
• 150 ml ciepłej wody
• 1/2 łyżeczki cukru
• 250 g mąki pszennej
• 1 pełna łyżeczka soli
• 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos pomidorowy i dodatki:
• 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru
• 40 g tartego sera mozzarella
• 1/2 pęczka świeżej bazylii*



Przygotowanie:
Drożdże wymieszać w kubku z 60 ml ciepłej wody, cukrem i szczyptą mąki. Odstawić na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
Rozdrobnione pomidory bez skórek zagotować w rondelku wraz z oliwą, solą, pieprzem oraz cukrem. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, obsypać mąką, rozwałkować na placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Podrośnięte pizze posmarować sosem pomidorowym, rysując okręgi (może pozostać trochę sosu). W tym momencie włączyć piekarnik i nagrzać go do maksymalnej temperatury 250℃. Odczekać jeszcze 15 minut po rozgrzaniu się piekarnika i włożyć blachę do górnej jego połowy.
Piec przez 10 - 15 minut, aż boki pizzy się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący. Na koniec pizze posypać tartym serem mozzarella i jeszcze na chwilę włożyć do piekarnika aby ser się roztopił. Wyjąć i posypać listkami bazylii.
* opcjonalnie - dodaj suszone oregano do sosu pomidorowego, zamiast bazylii na wierzch pizzy. Świeżą bazylię można też zastąpić świeżym oregano.

Smacznego!! Big Grin
Reply
#34
Mroczny walpas wraca do konkursu chyba że ktoś poda link do tego przepisu.
Reply
#35
Vertezz tak jak prawie wszyscy z neta mają skopiowane ... http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/pizza/pizza_margherita/przepis.html

Ja przepisałem z ksiązki kucharskiej chociarz to nie moje ale chociarz z ksiązki kucharskiej mojej babci się nameczyłem , a wy Z neta kopiujecie lol
Reply
#36
P.S kto pisze z neta proszę się przyznać nie zostaniecie ukarani.
Reply
#37
To mój przepis : Amoniaczkowe pyszności
Składniki :
1 kg mąki
1 szkl. mleka
1 szkl. cukru
6 jaj
2 łyżeczki amoniaku
1 cukier waniliowy
10 dag. masła

Sposób przygotowania:
1szklanke mąki wsypac do miski, dodac amoniak, jaja, cukier, cukier waniliowy, wymieszac i zostawic na 24godz; następnie dodac masło i tyle mąki , aby powstało ciasto kluskowe. Rozwałkowac na stolnicy, wycinac kształty i piec na złoty kolor.

Szmacznego Smile
Reply
#38
o co chodzi
Reply
#39
napisz przepis kulinarny
Reply
#40
PIERNIK STAROPOLSKI


Składniki:

pół kg miodu
2 szklanki cukru
25 dag masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
pół łyżeczki soli
2 - 3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)*
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.

Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Piec 3 - 4 dni przed świetami.

Pieczenie:

Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180ºC (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.

Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi , przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.

Piernik polać czekoladą lub lukrem . Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.

Uwaga:

Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać .

Smacznego Smile
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)